DIY Shibori ontwerpt 4 manieren


diy_shibori_designs
De meesten van ons zijn nu bekend met Shibori, een soort verven die zijn moment in het trendlicht heeft. Maar wist je dat Shibori verrassend eenvoudig (en erg leuk) is om te maken? Hier bij de Brooklyn Craft Company hebben we de laatste tijd veel Shibori-verven gedaan en ons voorbereid op de Shibori-workshop die deel zal uitmaken van ons komende Summer Craft Camp-evenement … en het was zo verslavend en fascinerend dat ik dacht we zouden vandaag een kleine gids met u delen. Laten we beginnen! – –Brett Bara

Over Shibori

Shibori is een Japanse verftechniek die meestal bestaat uit vouwen, draaien of bundelen, binden en vervolgens verven in indigo. Wat er ook wordt gebruikt om de stof te binden, het is bestand tegen de kleurstof, wat resulteert in delen van de stof die de karakteristieke blauwe kleurstof aannemen in patronen die zijn gecreëerd door de weerstand en andere delen van de stof die wit blijven. Shibori is een zeer uitgebreide techniek en er zijn talloze manieren om het te doen (en een echt oneindig aantal patronen die je kunt maken), maar in deze post zullen we twee methoden bekijken: houten blokken en elastiekjes gebruiken om te binden en te weerstaan de kleurstof.

Wat je nodig zult hebben

-We houden echt van deze indigo-kleurstofset die alles bevat wat je nodig hebt voor een Shibori-project. Als je de kitroute niet volgt, heb je indigokleurstof, houten blokken, elastiekjes en rubberen handschoenen nodig.

-Elementen voor verven: alleen natuurlijke vezels accepteren kleurstoffen. Vermijd kunststoffen. U kunt kiezen of u eenvoudige stofmassa’s wilt verven, die u vervolgens in van alles kunt maken, of u kunt afgewerkte stoffen zoals kleding, gordijnen, dekbedden verven – de lucht is de limiet! Kies voor de meest traditionele Shibori-look een effen witte stof. Katoen reageert heel goed op indigokleurstoffen, dus katoen is een goede keuze voor je eerste poging. Was en droog volledig voor gebruik.

– Je hebt ook een grote container nodig om de kleurstof in te mengen (een met een luchtdicht deksel is ideaal als je de kleurstof langer dan een dag wilt bewaren omdat zuurstof de indigokleurstof doodt) en als je dat doet, moet je overwegen om wat Gebruik plastic doekjes om je oppervlakken te beschermen tegen de kleurstof. Als je het geluk hebt om buiten te verven, dan is dit de juiste keuze!

Het Shibori-verfproces


shibori_water


Meng eerst je indigokleurstof volgens de aanwijzingen op de verpakking. Merk op dat de indigokleurstof wordt beïnvloed door zuurstof. Probeer daarom de container zoveel mogelijk afgedekt te houden en vermijd agressief roeren of spatten, waardoor er zuurstof in de vloeistof komt.

Je moet je stof vouwen en knopen voordat je door kunt gaan met de verf. zie hieronder voor verschillende vouwopties.

Zodra je je stof hebt gevouwen, is het tijd om het te verven! Dompel eerst uw gevouwen en gebonden stof onder in water en duw het vervolgens naar buiten.


shibori_dyedip


Doop nu voorzichtig je stof in de kleurstof. Het grootste deel van de stof blijft drijven, dus het kan nodig zijn om het met uw handen onder het oppervlak te houden of mogelijk te verzwaren (houd er echter rekening mee dat er vuil op de bodem van de container kan zitten als uw kleurstof lange tijd heeft gezeten. Het is een goed idee om dit te vermijden dat je stof in het sediment zit, dus het is vaak het beste om de stof gewoon met je handen onder het oppervlak van de vloeistof te houden.

U kunt uw stof bijna elke tijd weken. We ontdekten dat 10 minuten meestal een goede gok is. Je zou denken dat de kleurstof alle lagen stof in 10 minuten volledig doordrenkt heeft en het hele stuk blauw heeft gemaakt, maar dat doet het niet! Zowel de gevouwen stoflagen als het hout, de elastiekjes of de bindmethode die u gebruikt, voorkomen dat de verf de stof grondig doorweekt. Buitenranden nemen de kleurstof aan, maar binnengebieden niet – en dat is precies wat het patroon creëert.

Als je net begint, kun je het beste een paar stofstaaltjes verven om een ​​idee te krijgen van de resultaten die je krijgt met verschillende soorten rimpels en verschillende kleurtijden. Je kunt proberen een stuk een, tien en twintig minuten te laten weken om de resultaten te zien. Korte weken leiden tot dunne blauwe lijnen met veel witruimte, en langere weken leiden tot meer blauw en meer bloeden van het blauw op het wit.


shibori_greendye


Dit is het coole deel: wanneer u uw stof uit de indigokleurstof verwijdert, is uw stof geelgroen en niet blauw! Dat is normaal. Laat de stof een paar minuten in de lucht zitten en tijdens het oxideren verandert hij van groen in het karakteristieke indigoblauw. Je kunt het laten oxideren terwijl het nog gevouwen is, of je kunt het nu ontvouwen voordat het oxideert. Als je het gevouwen laat terwijl het oxideert, blijft de verf doordringen in de stof en krijg je meer bloedingen in je voltooide stuk. Als je het nu opent, zie je minder bloeden in het voltooide stuk.

Het kan enkele minuten tot 20 minuten duren voordat uw onderdeel volledig is geoxideerd. Dus hang gewoon rond en kijk hoe uw ontwerp wordt gemaakt! Gedurende deze tijd bloedt de kleurstof iets verder en wordt de kleur dieper – dus je weet nooit precies welk resultaat je krijgt, wat deel uitmaakt van het plezier.

Zodra uw stuk is geoxideerd, hoeft u alleen maar uw stof met water te spoelen, uit te knijpen en te laten drogen.

Laten we nu eens kijken naar vier verschillende vouwmethoden die u kunt proberen:

Vierkante accordeonvouwshibori_square_designshibori_rectangle_designVouw de stof in de lengte in accordeonstijl om een ​​lange streep te krijgen. Vouw deze strook vervolgens opnieuw in accordeonstijl om een ​​vierkant of rechthoek te krijgen. (Tip: als u uw vouwen zo plant dat u een overhang van 1 tot 2 inch achter de houten blokken heeft, krijgt u veel dikke blauwe delen in uw voltooide stuk. Als u uw vouwen zo plant dat het gevouwen stuk dezelfde maat heeft) of kleiner dan je houten blokken, je krijgt alleen dunne blauwe lijnen en veel witruimte.)
Plaats een blok hout aan elke kant van de gevouwen stof en zet het vast met twee elastiekjes aan elke kant. U hoeft zich geen zorgen te maken over het stevig vastzetten van de houtblokken of het erg samendrukken van de stof – zelfs een lichte rubberen bandgreep is voldoende om de verf te verbergen.

Driehoek accordeon vouwen


shibori_triange_designshibori_triangle_design


Vouw de stof in de lengte om tot een lange streep (met dit patroon leidt het starten van een brede streep tot grotere, duidelijkere driehoeken). Vouw de strook vervolgens opnieuw in driehoeken in accordeonstijl.
Bevestig eenvoudig een rubberen band aan elke hoek en probeer de stof niet te veel te versnipperen. Plaats het dan gewoon in de kleurstof zoals het is – er zijn geen stukken hout voor nodig. Geloof het of niet, zelfs zonder houten blokken is de gevouwen stof bestand tegen de kleurstof en wordt het driehoekpatroon gecreëerd. (Magie, toch?!)

Vouw de ventilator dicht


shibori_fan_designshibori_fan_design_2


Om een ​​diagonaal waaierpatroon te creëren, vouwt u de stof in accordeonstijl met alle vouwen uit een hoek van de stof. Zodra deze waaiervorm is gemaakt, vouwt u de stof opnieuw in accordeonstijl om een ​​rommelige vierkante vorm te creëren. Plaats de vierkante houten blokken over de rommelige vorm en zet ze vast met elastiekjes. Ga dan door met verven.

Ringen


shibori_round_design


Om een ​​abstract ringpatroon te creëren, bundelt u eenvoudig een klein stukje stof ergens op uw grotere stuk stof en plaatst u er een elastiek omheen. De door de elastiekjes bedekte gebieden vormen kleine, abstracte witte ringen.