Naai het t-shirt zelf

Te korte, te brede, domme kleur, gewoon misvormd – het vinden van het perfecte T-shirt is niet zo eenvoudig. Aan de andere kant, doe het gewoon zelf! Dankzij geweldige instructies en eenvoudige bezuinigingen tover je in een mum van tijd geweldige onderdelen voor jezelf als beginner.

Ik laat je op mijn nieuwe blog norainhh.de zien dat je soms gewoon moet durven (en een vonkje zelfrespect doet geen pijn): je hebt geen training op maat nodig voor draagbare, zelfgenaaide kleding! Ik heb pas twee jaar geleden mijn eerste naaimachine gekregen. Inmiddels heb ik bijna alle door mij gekochte tops uitgezocht en met trots door Hamburg zoeven in mijn eigen “collectie”.

Lang verhaal kort: laten we beginnen! Alles wat je nodig hebt: een naaimachine, stof van alles voor doe-het-zelf en een snit.

Materiaal voor het zelfgenaaide T-shirt


Materiaal

♡ naaimachine

♡ Favoriete stof van 1-1,5 m (exacte informatie vindt u in het patroon)

♡ ca. 60 cm manchetten

♡ naaipatroon

♡ schaar

♡ lijm / washi tape / plakband


Het patroon

De gemakkelijkste manier om uw patroon te vinden, is op internet. Ze zijn goedkoop, soms gratis en kunnen keer op keer worden gebruikt.

Drukt het bestand af op A4 en zorgt ervoor dat “Actual size” is ingesteld. Er is meestal een selectievakje waarmee u kunt controleren of alles past. Vervolgens knip je de individuele pagina’s af en lijm je ze aan elkaar met tape of lijm. Dat kan heel meditatief zijn. 😉

Bent u zeker van uw maat of heeft u alleen uw eigen maat nodig, dan kunt u het aan elkaar gelijmde patroon direct doorknippen. Ik pauzeer persoonlijk alles met potlood en vloeipapier zodat ik het artwork keer op keer kan gebruiken. U kunt ook bakpapier gebruiken in plaats van vloeipapier.

Het spul

Voor een T-shirt heb je rekbare stof nodig, bij voorkeur jersey. Als je top luchtig moet zijn, is een viscose jersey ook geschikt. Of het nu effen, gestreept of met mooie patronen is, de selectie is enorm. Als je geen leuke stoffenwinkel in de buurt hebt, vind je die zeker online.

Tip: Jersey kan iets krimpen na de eerste wasbeurt. Daarom moet u dit doen voordat u gaat naaien, zodat uw werk later niet verdwijnt.

Naaien

Ik gebruik een overlock en ben er dol op. Maar u kunt ook geweldige resultaten behalen met een eenvoudige huishoudmachine. Gebruikt een jerseynaald en een elastische steek, zoals een platte zigzagsteek.

Het is ook de moeite waard om 50 cent meer uit te geven aan een goed garen. Je naaimachine zal je bedanken en het werk een stuk eenvoudiger maken!

Instructies

Voor elk patroon ontvang je een zeer gedetailleerde gids met afbeeldingen. Soms staat er zelfs een video op YouTube. Deze handleiding is daarom algemeen en gaat niet in op de specifieke kenmerken van een bepaalde snede.

1. Breng de patroondelen over op de stof en knip ze uit. Onthoud de naadtoeslag als deze nog niet in de snede is opgenomen. Let ook op het draadpad en welke onderdelen mogelijk in de pauze moeten worden gesneden. Als je een stof met een patroon hebt, kun je ook zien dat deze doorloopt bij de naden. Vooral met strepen ziet het er gewoon mooier uit.

Foto links: de contouren van het patroon worden zorgvuldig overgebracht op de stof. | Rechter afbeelding: de afzonderlijke delen worden vervolgens op maat gesneden.

2. Eerst worden de schoudernaden gesloten en naar achteren gestreken.

Naai je eigen T-shirt met een patroon

De stofsneden worden met de naaimachine op de schouders aan elkaar genaaid.

3. Vervolgens naai je de halslijn.

Foto links: de manchet moet zorgvuldig op de halslijn worden genaaid. | Rechter foto: u kunt pinnen gebruiken of clips vasthouden voor een betere bevestiging. Maar pas op: vergeet hem niet uit te nemen voordat de naaimachine op de vaste plek komt!

4. Sla deze stap over als u een mouwloze top wilt naaien. Anders moeten de mouwen nu worden vastgenaaid. Als u, net als ik, voor kapmouwen heeft gekozen, moeten deze van tevoren worden omgezoomd.

Foto links en rechts: in het midden zie je de sneden voor de kapmouwtjes en de decoratieve zwarte manchetten. Bezuinigingen kunnen altijd een beetje vermoeiend zijn, maar zijn de moeite waard!

5. Nu kunt u de zijnaden sluiten. Probeer nu het goede stuk. Als het te los zit of er steekt iets onder de armen uit, kunt u nog steeds optimaliseren.

Linkerfoto: zo zien de genaaide zijdelen eruit. | Rechter foto: Ook hier kun je jezelf helpen met clips.

6. Iedereen die niet voor kapmouwen heeft gekozen, kan nu de manchetten aan de mouwen naaien of de zoom omdraaien. Voor luie en super naaiende beginners is er ook een alternatief: laat de stof gewoon zoals hij is. Jersey rafelt niet. In plaats daarvan rolt hij iets op dat er ook echt cool uit kan zien.

7. Aan het einde wordt de zoom dubbel gevouwen, elk 2 cm en genaaid. U kunt ook een zigzagsteek of een tweelingnaald gebruiken.

8. Strijk nu opnieuw grondig over alle naden en de zoom – uw meesterwerk is klaar!

Veel plezier met naaien! Als je meer wilt, kijk dan eens op norainhh.de!

Meer inspiratie vind je op Pinterest:

Ersten Kommentar schreiben

Antworten