Thanksgiving DIY-project: Vintage Shibori-gekleurde servetten van Rebecca Atwood


Shibori servetten tafeldecoratie 01
Ik hou van Thanksgiving en kijk er echt naar uit om het met mijn familie door te brengen. Mijn ouders hadden een restaurant en toen we opgroeiden, hadden we altijd een groot diner nadat de laatste gasten van het restaurant klaar waren. Meestal hadden we obers bij ons, samen met vrienden van mijn ouders. Mijn moeder dekt altijd een mooie tafel met vintage beddengoed en mooi porselein.

Ik ben dol op het idee om Shibori vintage beddengoed bij te werken voor een moderne Thanksgiving-tafel. Ik heb een verzameling oud beddengoed, maar als je dat niet doet, zijn ze gemakkelijk en betaalbaar te vinden op eBay. Nu kleuren we! – –Rebecca Atwood

Klik door voor volledige instructies na de sprong!


Leveringen 02
Leveringen:

– Vintage katoenen of linnen servetten (synthetische vezels accepteren dit type kleurstof niet)

– Kleur naar keuze in kleur. (Voor dit project gebruik ik een Pro Chemical fiber reactive dye genaamd Black 629. Ik heb instructies gegeven voor deze professionele fiber reactive dye. Je kunt dit project echter aanpassen en RIT-kleurstof gebruiken volgens de aanwijzingen op de verpakking.)

-Frisdrank

– Synthrapol (PH zeep)

Elastiekjes

-Plastic of glazen container

– maatbeker en lepel

** Gebruik bij het werken met kleurstof aparte bakjes of meetgereedschap zoals voor eten. U kunt het water op elk moment meten in een bestaande maatbeker, de kleurstof mengen in een recyclebare plastic container en de hoeveelheid kleurstof schatten met een plastic lepel.

Bronnen kopen:
– Per chemische stof
–Bay voor vintage servetten

Stap 1: maak de servetten schoon

– Voordat u gaat verven, kunt u de stof het beste grondig reinigen, zodat de verf grip kan krijgen. De beste manier om dit te doen is door ze schoon te maken met frisdrank. Dit doe je in de wasmachine of op het fornuis. Omdat de servetten klein zijn, doe ik dit liever op het fornuis. Leg de servetten in een pan met water en ongeveer een eetlepel frisdrank plus een paar druppels zeep. Ze zullen dan aan de kook brengen en ongeveer een uur sudderen. Aangezien u vintage servetten gebruikt, is deze stap vooral belangrijk voor het reinigen van de stof. Giet de servetten voorzichtig af, spoel ze af en laat ze drogen.


Effen vintage servetten


Stap twee: vouw de servetten op

-De volgende stap is het vouwen van de servetten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar we gebruiken een simpele vouw en elastiekjes. Voel je vrij om creatief te worden!

-Vouw de stof in de lengte doormidden en tweemaal of totdat u de gewenste breedte heeft. De breedte van je stof verandert het gerasterde Shibori-patroon dat je bereikt. Hoe breder je stof, hoe breder je dozen zullen zijn. Ik koos voor een heel klein raster omdat mijn servetten vrij klein waren.


Gevouwen stof 01

Gevouwen stof 02

Gevouwen stof 03


-Als u een lange gevouwen stoflengte heeft, begint u deze in accordeonstijl te vouwen totdat de stof op is. U wilt de stof zo vouwen dat deze gelijk is.


Gevouwen stof 04

Gevouwen stof 05

Gevouwen stof 06

Gevouwen stof 07

Gevouwen stof 08


– Als je je opgevouwen bundel hebt, wikkel het dan strak met elastiekjes. Hoe smaller het is, hoe minder kleurstof er binnenkomt.


Ongekleurde stoffenbundel


– Doe je opgevouwen bundel stof in een kom met water en laat het ongeveer 10-15 minuten intrekken. Dit is belangrijk omdat de kleurstof gelijkmatig kan worden opgenomen.

Stap drie: verver de servetten

– Terwijl je bundels servetten doorweekt, kun je de kleurstof mengen. Mogelijk moet u het recept aanpassen, afhankelijk van het aantal servetten dat u kleurt. Ik heb 6 servetten gekleurd die aan de kleine kant waren. Meer kleurstof leidt tot een diepere kleur.

-Neem 2 theelepels kleurstof en meng langzaam met een kopje water. De gemakkelijkste manier om de kleurstof te mengen is om eerst een pasta te maken. Als de kleurstof niet goed wordt gemengd, kunnen er vlekken van verschillende kleuren worden gevormd waaruit de kleurstof bestaat. Als je de kleurstof grondig hebt opgelost, voeg dan nog een kopje water toe voor in totaal 2 kopjes. Dit was genoeg water om mijn hele bundel servetten te bedekken. Meer water zou de sterkte van de kleurstof verdunnen.

– Voeg de servetbundels toe aan het kleurstofmengsel.

-Wacht 10 minuten.

– Voeg een half kopje water toe met 1½ eetlepel frisdrank (dit activeert de kleurstof en bepaalt de kleur).

– Laat de servetten ongeveer een uur in het verfmengsel zitten en spoel ze daarna uit. Ik raad aan om ze in een pan te laten weken en het water te verversen tot het helder is. Gebruik een druppel of twee Synthrapol voor de laatste spoeling. Ik raad ook altijd aan om de machine apart te wassen en te drogen voordat je het met je andere wasgoed mengt.


Gekleurde stoffenbundel

Pak de Shibori uit


Stap vier: veel plezier!

Je hebt nu een mooie set handgekleurde servetten!


Shibori-servetten 02Shibori servetten tafeldecoratie 05