Hoe: paaseieren kleuren

Een lange traditie

Het kleuren van paaseieren is een christelijk gebruik dat zich van Armenië naar Europa heeft verspreid.

Niet alleen het kleuren van de eieren, maar ook verstoppen en zoeken hoort gewoon bij Pasen. Met de kleurrijke eieren kunt u uw appartement ook voor Pasen inkorten.

Paaseieren kopen of zelf inkleuren?

Paaseieren nestelen kleinNatuurlijk kunt u het uzelf gemakkelijk maken en de reeds gekleurde eieren bij de supermarkt kopen. Maar vooral bij kinderen is zelfs verven veel leuker. De eieren zien er veel mooier uit en je kunt je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn geen grenzen aan de decoratiemogelijkheden: van washi tape tot stempels tot kleine schilderijen, alles is toegestaan ​​waardoor ons DIY-hart sneller gaat kloppen.

Omdat het eiwit vaak is gekleurd met kunstmatige kleuren, is het beter om natuurlijke kleuren te gebruiken. Natuurlijke kleuren zijn ook gezonder omdat ze geen schadelijke stoffen bevatten.

Natuurlijke kleuren zijn lang niet zo sterk als kunstmatige kleuren, maar de trend gaat dit jaar toch door pastel!

Kleuren uit de tuin en keuken

Zo zijn er in de apotheek natuurlijke kleuren. Je kunt ook planten, groenten, thee of kruiden gebruiken, afhankelijk van wat je al in de keuken of in de tuin hebt.

Een ding vooraf: ongeacht de kleurmethode is het belangrijk om de schaal van de eieren goed schoon te maken met azijnwater zodat de kleur gelijkmatig wordt opgenomen.

Wij hebben voor u een klein overzichtje samengesteld met welke ingrediënten u welke kleur kunt bereiken:

  • Rode tinten: rode biet, rode kool

  • Blauwe tinten: vlierbessen, bosbessen

  • Groene tinten: mate thee, spinazie

  • Gele tinten: kurkuma, kamille thee

Voordat je aan de slag kunt met het kleurenfestival, moet je eerst een bouillon maken van je ingrediënten. Om dit te doen, kook je twee tot drie kopjes van je fijngehakte ingrediënten in een liter water en laat je ze ongeveer 15 minuten trekken. Vervolgens filter je de restanten van je ingrediënten eruit en zie, je hebt een prachtige kleurenbouillon.

Terwijl de bouillon aan het tekenen is, kun je wat schoongemaakte eieren hard koken en ze uitzetten. Vervolgens doe je ze in de bouillon. De lengte van de belichtingstijd is geheel aan jou, afhankelijk van de gewenste kleurintensiteit.

Twee kleine tips aan het einde: als de kleurbouillon te donker is geworden, kun je een scheutje azijn toevoegen. Om je gekleurde eieren goed te laten glanzen, kun je ze inwrijven met bakolie.

Heeft u uw eigen gekleurde eieren met Pasen? Hoe versier je ze?