8 geheimen voor het kweken van komkommers in de pot en in je tuin

komkommer is een van de meest populaire zomer groenten die we in het voorjaar in onze tuin planten en in de zomer oogsten. Wat is er nu lekkerder dan te genieten van heerlijke en gezonde komkommers uit onze tuin! En als we niet genoeg ruimte hebben om groenten te planten, We kunnen komkommers in potten op het balkon telen. Eenjarige kruidachtige plant, komkommer, behoort tot dezelfde familie als courgette, meloen en WatermeloenHet wordt gekenmerkt door lange stelen die kruipen of klimmen en tot 3 meter reiken. De teelt van komkommers is middelzwaar en kan, mits goed verzorgd, leiden tot een goede oogst. Laten we dus eens kijken welke soorten het beste geplant kunnen worden en welke tips je nodig hebt om er in alle teeltstadia van te genieten heerlijkste en knapperige komkommers uit onze tuin.

Wat zijn de meest populaire soorten komkommer?

De variëteiten en hybriden van komkommers zijn, afhankelijk van de vruchtgrootte, onderverdeeld in grootfruitige en kleinfruitige variëteiten, die ook voor beitsen worden gebruikt. Een traditionele langvruchtige komkommersoort is de Kalianse komkommer, die geschikt is voor de zomerteelt in de buitenlucht en zeer smaakvol donkergroen fruit produceert met een lengte van ongeveer 40 cm. Uit de kleinfruitige variëteiten selecteren we de Knossos-variëteit uit het Heraklion-gebied van Kreta met een gladde, donkergroene, knapperige vrucht van ongeveer 20 cm lang. De meeste komkommersoorten worden 2 maanden na het verplanten van de jonge komkommerplanten geoogst. Een gebruikelijke productie van een komkommerplant kan binnen 1-2 maanden na het planten 20-40 komkommers bereiken, afhankelijk van de variëteit.

Wanneer en op welke afstanden planten we komkommers?

Als we van maart tot april jonge komkommerplanten willen planten voordat het weer voldoende opwarmt, moeten we de zaaddozen in een Plantaardige kas en transplanteer ze na ongeveer een maand als ze klaar zijn. Als de komkommer later wordt geplant, kunnen we de komkommerzaden van mei tot juni direct in de grond planten, wanneer de temperatuur is opgelopen tot 20-25 ° C. In dit geval wordt de plant rechtstreeks in de grond geworteld, is aangepast, beter aangepast aan de omgevingsomstandigheden en wordt niet “gestrest” door verplanten. We planten komkommerplanten met de juiste plantintervallen, vermijden dichte beplantingen en vergemakkelijken kruipende vegetatie. Door elke 50-70 cm tussen de locaties en 1.50-1.70 m tussen de plantlijnen zuinig te planten, kunnen de planten beter worden geventileerd en verlicht en kunnen schimmel en entomologische ziekten worden verminderd.

Heeft de komkommerteelt ondersteuning nodig?

De komkommer hoeft niet ondersteund te worden omdat hij kan groeien en vrucht kan dragen en met zijn propellers op de grond kan kruipen. Als we de planten ruimtebesparend willen ondersteunen, kunnen onze komkommers met touw beklommen worden, zoals in kassen of in potten op ons balkon. In onze tuin kunnen we een speciaal rooster bouwen met een hoek van 45 graden van roestvrij staal of riet om onze komkommers te beklimmen. In dit geval bereiken we een betere ventilatie van de plant en vermijden we de ontwikkeling van verschillende schimmelziekten als de komkommer wordt ondersteund en niet op de grond valt.

Komkommer vereist een goede groei en aanzienlijke vruchtvorming uit water. Water geven moet in het voorjaar om de twee tot drie dagen worden gedaan en in de zomer een of twee dagen om de grond tijdens het groeiseizoen vochtig te houden. Het is ook belangrijk om te vermelden dat komkommers moeten worden bewaterd met water van goede kwaliteit, omdat ze gevoelig zijn voor het hoge gehalte aan gietwater, maar ook voor de bodem in zouten. Wij geven er de voorkeur aan om de komkommer water te geven met een druppelirrigatiesysteem zodat de bladeren niet nat worden en schimmelziekten zoals meeldauw ontstaan.

Hoe vaak voegen we compost toe aan de komkommer?

Voordat we de komkommer verplanten, brengen we eerst organisch materiaal in de vorm van compost en goed verteerde mest naar de plantplaatsen. Tegelijkertijd voegen we elke drie weken een complete organische meststof toe om de vitaliteit, vegetatieve groei van planten, bloei en de productie van komkommervruchten te bevorderen. Voor de teelt van komkommers is veel stikstof, kalium en magnesium nodig. Bovendien verhoogt de toevoeging van ijzer de vergroening van het loof, omdat de komkommer meerdere keren symptomen van ijzertekort (ondervoeding) vertoont.

Hoe gaan we om met ziekten en insecten van komkommers?

De teelt van komkommers wordt beïnvloed door verschillende ziekten en insecten die de bladeren, scheuten en bloemen infecteren. Een bijzonder belangrijk probleem bij de teelt van komkommers is de schimmel van meeldauw, die de bladeren wit laat en ook de vruchten aantast. Komkommer wordt ook aangetast door de mot, die zijn bladeren droogt en in de zomer zijn fruit afbreekt. Om ze aan te pakken, bestuiven we de wortels met zwavel, zodat de dampen op warme dagen de schimmel en mee-eters beschermen. Als alternatief kunnen we een geïmproviseerde oplossing gebruiken om bederf te voorkomen door een eetlepel zuiveringszout en 2 eetlepels olijfolie op te lossen in 2 liter water. Komkommer wordt ook heel vaak aangetast door de insecten van de meligra en meligheid die honingdauw vormen, en dan ontwikkelt zich de tabaksschimmel die de bladeren donkerder maakt, evenals door het insect van de trips. Om komkommerinsecten te behandelen, besproeien we hun gebladerte elke 2 weken met kaliumzouten, die worden geleverd door boerenwinkels, en met natuurlijk pyrethrine om ze te beschermen tegen trips. Als alternatief maken we het recept zelf met natuurlijke ingrediënten, lossen we een eetlepel geraspte groene zeep en 1 eetlepel alcohol op in 1 liter water en besproeien we wekelijks de bladeren van komkommerplanten.

Hoe wordt komkommer vermeerderd?

De beste manier om nieuwe komkommerplanten te maken, is door ze te vermenigvuldigen met zaden. Als we bepaalde soorten komkommer die we jaarlijks planten willen behouden, kiezen we voor komkommersoorten (en geen hybriden) omdat ze aparte vrouwelijke en mannelijke bloemen hebben en fruit met zaden produceren. Opgemerkt moet worden dat komkommerhybriden alleen vrouwelijke bloemen hebben en maagdelijk fruit produceren zonder zaden als we volgend jaar niet kunnen telen. Met hybriden moeten we elk jaar nieuwe zaden of afgewerkte komkommerplanten bij boomkwekerijen verkrijgen.

En nog een laatste geheim over het telen van komkommers

Voor sommige soorten is het komkommerfruit bitter vanwege droge thermische omstandigheden of plotselinge veranderingen in temperatuur en vochtigheid. Veel oude telers dachten ten onrechte dat de bitterheid van de komkommer te wijten was aan het per ongeluk persen van kleine komkommervruchten in de grond.

Ersten Kommentar schreiben

Antworten