Blauwe tomaten of anti-tomaten in uw tuin – exotisch en zeer gezond

Tegenwoordig vind je er steeds meer in onze bedden Tomaten in verschillende kleuren. Je zult niemand verrassen met geel of groen fruit. Maar we hebben het zelden nog blauwe tomaten. Mede doordat ze recent zijn verschenen. En misschien ook wel omdat een kleur die atypisch is voor cultuur ongewild alarmerend is. Antotomatica – Net als in Amerika noemen ze variëteiten met een groot aantal anthocyanen, die een blauwe of paarse huidskleur hebben. Ik zal je vertellen over soorten blauw en paars Tomatenen of ze echt nuttiger zijn dan traditionele in mijn post.

Wat zijn anthocyanines?

Anthocyanen waren al in de 17e eeuw interessant voor wetenschappers en worden nu bijna volledig bestudeerd. Dit zijn stoffen die plantenweefsels paarse, scharlakenrode, rode, roze, oranje, donkerblauwe en blauwe tinten geven. Anthocyanines zijn biologisch actieve moleculen en daarom niet alleen verantwoordelijk voor de schoonheid maar ook voor het nut van gekleurde weefsels.

Het gebruik van anthocyanines is geweldig en voegt ze toe aan het dieet:

vermindert de kans op het ontwikkelen van bepaalde soorten kanker;
activeert het metabolisme;
biedt preventie van het maagdarmkanaal, het cardiovasculaire systeem;
versterkt het netvlies;
duwt ouderdomsziekten terug, waaronder seniele dementie;
vermindert zwelling;
heeft een antibacterieel effect;
verbetert de conditie van het bindweefsel;
verlaagt de bloeddruk;
versterkt de immuniteit.

Kortom, anthocyanines zijn krachtige antioxidanten die menselijke cellen beschermen tegen degeneratie en veroudering. Ze worden echter niet gesynthetiseerd in het menselijk lichaam. Om de gezondheid te ondersteunen, moet 15 ml van de stof en tweemaal zoveel worden geconsumeerd in de ziektetoestand.

De leiders in het aantal anthocyanines worden beschouwd als bessen en groenten in zwart en donkerpaars. Onder hen zijn tomaten, vooral blauw en paarse bloemen.

Algemene kenmerken van variëteiten blauwe tomaten

De eerste tomatensoorten met blauw fruit werden in Bulgarije geteeld. Omdat hun smaak echter niet verschilde, werd het project stopgezet. Amerikaanse wetenschappers gingen later aan het werk. Het was niet alleen hun taak om een ​​ongebruikelijke tak van tomaten te telen, maar ze waren ook meer verzadigd met anthocyanines, omdat er elk jaar meer en meer bekend is over hun voordelen.

Tegenwoordig zijn variëteiten met blauwe en violette kleur van de vrucht niet één of twee, maar veel. En verras ze allemaal. Het is echter niet zo eenvoudig om er zelf een te vinden. En dat allemaal omdat iedereen, net als gewone tomaten, op zoek is naar iets speciaals in zijn “eigen” tomaten: iemand is lang, iemand heeft smaak en iemand liegt. En er is een grote selectie in deze categorie.

Blauwe tomatenzaden kunnen niet alleen door verzamelaars worden gekocht, maar ook op de open markt. Velen van hen zijn al getest door tuinders en hebben hun eigen beoordeling. Maar zoals bij elk ander gewas is er een onwankelbare regel: een variëteit wordt op verschillende manieren onthuld onder verschillende omstandigheden. Dus als u zelf de beste selectie blauwe tomaten wilt vinden, moet u uw eigen rassentests doen en niet zomaar een woord nemen.
Algemene aanbevelingen zijn nog steeds het overwegen waard. Ten eerste worden de vruchten van tomaten pas bijna zwart als ze rijp zijn, terwijl de kleur aan de kant die open staat voor de zon intenser is. De achterkant blijft dieprood. Als de plant niet genoeg zon heeft gekregen, kan het zijn dat de gewenste kleur praktisch niet verschijnt. Conclusie – Blauwe tomaten moeten in de meest verlichte gebieden worden geplant.

Ten tweede zijn alle blauwe variëteiten gemiddeld en laat rijp. Daarom worden ze in regio’s met een korte zomer het best alleen in kassen gekweekt.

Ten derde heeft de overgrote meerderheid van de blauwe tomaten kleine vruchten met een gewicht tot 100 g.

Ten vierde verschilt deze groep niet in hun interessante smaak vanwege hun interessante kleur, daarom wordt het niet aanbevolen om ze in grote hoeveelheden te planten. Blauwe tomaten hebben echter hun eigen specifieke smaak die je alleen kunt begrijpen door te proeven.

Soorten blauwe tomaten

“Indigo Rose” is een laatrijpe tomaat. Determinant Groeit tot 1,5 m in een kas, tot 1 m in de volle grond. Blauwzwarte tomaten met een gewicht tot 70 g kunnen universeel worden gebruikt. Het vlees is roze. Het smaakt zoet. Bestand tegen Phytophthora.

Het amethist juweelof Amethyst Jewel is een middelgrote rijpe tomaat. Voor onbepaalde tijd. Het groeit tot ca. 1,2 m in de volle grond en 1,5 m in de kas. Blauwroze vruchten hebben de vorm van een biefstuk met een gewicht tot 200 g. Het vlees is roze van zoetheid.

“Blue Beauty” is een anti-tomaat van gemiddelde rijpheid. Voor onbepaalde tijd. Groeit tot 1,5 m. De vrucht is een steakvorm van ongeveer 150 g met een zoete smaak. Het vlees is rood. Bestand tegen ernstige ziekten.

“Dans met de smurfen”of “Dansen met de Smurfen” (Dansen met de Smurfen) – een Antomatomat van gemiddelde rijpheid. Voor onbepaalde tijd. Groeit tot 1,8 m in een kas op open terrein – tot 1,5 m. De vruchten zijn rond, klein en wegen tot 30 g. Het vlees is rood, heel lief. Bestand tegen Phytophthora.

“Blauwe peer” – een middelgrote rijpe tomaat. Voor onbepaalde tijd. Hij groeit op volle grond tot 1,5 m en iets hoger in de kas. De vruchten zijn peervormig en wegen tot 150 g. Het vlees is rood.

“P + 20 schoonheidskoning” – een middelgrote rijpe tomaat. Voor onbepaalde tijd. Het groeit tot 1,7 m. De vruchten zijn licht afgeplat en wegen tot 200 g. Ze hebben een goudoranje kleur met een uitgesproken violet “bruin”. Op de snede – geel.

“Black Bunch F1” – rijping op middellange termijn, onbepaald. Het groeit tot 1,8 m. De vruchten zijn afgerond en wegen tot 70 g. Op de snit – roze. Het smaakt naar een zoete pruim.

“Blue Stream”of “Blue Elder” (Blue Bayou) – rijping op middellange termijn, onbepaald. Groeit tot 1,7 m. De vruchten zijn afgerond en wegen tot 150 g. Op de snit – roze-rood. De stengel en bladeren zijn blauw van kleur.

“Wooly Kate” Geel en rood zijn middelgrote late tomaten. Bepalend Een struik met een hoogte van ca. 0,7 m. Fruit in de puberteit, gewicht ongeveer 80 g. Op de sectie geel of rood de variëteit. De smaak is tomaat. Stengels en bladeren zijn blauwachtig gekleurd.

“Donkere melkweg” (Dark Galaxy) – midden laat, onbepaald antitomaat. Groeit tot 2 m. De vruchten zijn rond, met paarse lijnen en grijze vlekken op een rode achtergrond en een gewicht tot 150 g. Rood op de snede. De gebruikelijke tomatensmaak. Bestand tegen ziekten.

Rode houtskool ” is een onbepaalde tomaat, groeit tot 1,5 m. Afgeronde vruchten met een gewicht tot 200 g. Rood op de snede. De smaak is gewoon, tomaat.

“Chernichensky kers” is een medium late, onbepaalde tomaat. Groeit tot 1,5 m. Vruchten met een gemiddeld gewicht van ongeveer 50 g zijn roodzwart.

Blueberry is een onbepaalde tomaat in het laagseizoen. Het groeit ongeveer 1,5 m. Vruchten met een gewicht van ca. 50 g zijn gemiddeld rood. Het vruchtvlees is zoet met een lichte zuurgraad. De bladeren hebben een paarse tint. Bestand tegen ziekten.

Fokkerij of genetische manipulatie?

Nieuwe tomatenrassen worden meestal verkregen door twee soorten te kruisen. Dit omvat alle soorten met een blauwe schil, maar rood van binnen. Onlangs hebben we echter steeds meer van variëteiten gehoord – GGO’s waar we allemaal erg bang voor zijn. In de blauwe lijn is het nog steeds de enige – Del / Ros 1. De vruchten hebben zowel aan de buitenkant als in de sectie een intens paarse kleur. De zaden van deze tomaat kunnen echter niet te koop worden aangeboden.

In het laatste geval werd door genetische manipulatie een verhoogd gehalte aan anthocyanines bereikt. Wetenschappers hebben in planten een genetisch construct geïntroduceerd dat regulerende genen bevat voor de biosynthese van leeuwenbek-anthocyaninen Ros1 en Del onder controle van de E8-promotor, die actief is in tomatenvruchten. Het resultaat is een plant met een hoog anthocyaninegehalte.

Naast de kleur verlengde deze oplossing ook de houdbaarheid van het fruit. Dit wordt verklaard door het feit dat anthocyanines tomaten niet zacht laten worden, maar enerzijds (vanwege dezelfde kwaliteit) weerstand bieden aan de ontwikkeling van een grijsrotinfectie in hun vlees.

Beste lezers! Mogelijk kweekt u al antotomaten. Deel uw ervaringen en indrukken in de opmerkingen bij het artikel.

Ersten Kommentar schreiben

Antworten