Echinacea-plant – een prachtig lust voor het oog met een immuunversterkend effect in uw tuin

Veel meerjarige enthousiastelingen en hobbytuinders houden van de kleurrijke en robuuste Echinacea-plant. En om veel goede redenen. Deze vaste plant zou ook immuunversterkende en ontstekingsremmende effecten hebben, waardoor het een van de bekendste is medicinale planten in de laatste paar jaren. In de vorm van tincturen, oplossingen, sappen, tabletten en zalven wordt Echinacea steeds populairder en wordt het vooral met name aanbevolen door natuurgenezers en homeopaten. Hieronder vind je de belangrijkste verzorgingstips als je de grote plant in je eigen tuin wilt planten en meer wilt weten over de helende werking ervan.

Naam en herkomst van de Echinacea-plant

Hoewel de plant lijkt op de gewone zonnehoed. De Echinacea wordt ook wel Rode zonnehoed, Paarse zonnehoed (Echinacea purpurea) of genoemd Egel Hoofd. De plant dankt zijn wetenschappelijke naam aan het Griekse woord “Echinos”, wat eigenlijk zee-egels betekent.

De botanici kozen de naam heel goed omdat de bloemkop van de Echinacea er precies hetzelfde uitziet, rond en licht stekelig.

De plant behoort tot de madeliefjesfamilie (Asteraceae) en komt oorspronkelijk uit de prairies van Midden- en Noord-Amerika. Sindsdien hebben de inheemse volkeren ze als medicinale planten gebruikt en geëerd. Tegenwoordig, naast de oude Echinacea-variëteitenEr zijn ook meer dan 100 nieuwere hybriden gemaakt door tal van internationale kruidentelers.

Locatie en grond

De Echinacea-plant houdt van zonnig tot gedeeltelijk schaduwrijke gebieden. De grond moet matig vochtig zijn, maar de vaste plant vindt ook af en toe droogte niet erg. Wateroverlast moet worden vermeden. De valse zonnehoed houdt ook van leemachtig en zanderig. De plant wordt ook zeer goed verdragen door kalk. Hoewel redelijk economisch en robuust, gedijt het het best in humus- en voedselrijke bodems die nog steeds licht alkalisch of licht zuur zijn. In borders, op het hek, in prairie of boerentuinen, de Echinacea is perfect te combineren met vele andere vaste planten, bloemen en siergrassen. Enkele van de beste partners van de egelkop zijn: geurige brandnetel, spinbloemen, zonnehoed, guldenroede, asters, boleet, zinnia en cosmeen.

Irrigatie, bemesting en vermeerdering

Je moet niet te vaak water geven om wateroverlast te voorkomen. Men moet echter ook voorkomen dat de grond uitdroogt. Matig vochtig is hier de beste oplossing. De plant heeft nauwelijks bemesting nodig. Pas in het voorjaar moet je wat compost in de grond doen zodat de bloemen van juli tot september sterker worden. Hoewel de Echinacea winterhard is, mag je hem pas in het voorjaar met zaden of stekjes planten als de vorst volledig is verdwenen en de temperatuur boven de 15 graden stijgt. Om de paar jaar kunt u de vaste plant ook opfrissen door de wortels in september / oktober te verdelen en elders te planten.

Plagen en ziekten

De Echinacea heeft niet veel vijanden. In feite zijn het bijna uitsluitend de slakken die de plant zorgen baren. Vooral bij regenachtig weer in de lente en zomer komen de dieren gemakkelijk bij de bladeren van de zonnehoed en vernietigen ze vaak een groot deel ervan. Je moet hier dus op letten en de slakken oppakken of met natuurlijke middelen bestrijden.

En als het gaat om ziekten die gevaarlijk zijn voor de vaste plant van Echinacea, moet u bijzondere aandacht besteden aan meeldauw. Wanneer een plant ziek wordt, zien de bladeren eruit alsof ze zijn bestrooid met bloem, vandaar de naam. Het is een schimmel die zich kan ontwikkelen bij overmatig vocht. Wees dus heel voorzichtig bij het water geven en verwijder ze op tijd als je bloemige bladeren opmerkt.

De Echinacea-plant is een uiterst bijenvriendelijke vaste plant die ook andere insecten aantrekt

Echinacea als medicinale plant

Zoals eerder vermeld, heeft de Echinacea-plant de reputatie het immuunsysteem te versterken. In feite zijn de positieve effecten van preparaten van de plantendelen tegen verkoudheid al bewezen. Toch moet je het niet overdrijven en voorzichtig zijn met allergieën en ernstige ziekten. Over het algemeen wordt de paarse zonnehoed beschouwd als wondgenezing en ontstekingsremmend, vooral voor luchtweg- en urineweginfecties. Dit komt door de waardevolle ingrediënten van de plant, zoals de verschillende etherische oliën, cafeïnezuurderivaten zoals cichoric acid en de vele alkamides.

De Echinacea-tinctuur is een van de meest gebruikte en bekende remedies

Zelfs de Indianen waren overtuigd van het gezonde effect van de Echinacea-plant en gebruikten deze constant in het dagelijks leven. Zelfs als u de helende kracht niet nodig heeft of wilt gebruiken, kunt u in alle rust genieten van de prachtige bloemen als gemakkelijk te onderhouden vaste plant in uw eigen tuin.