Geheimen voor het kweken van frambozen in een pot of in je tuin

Frambozen zijn bij ons al sinds de oudheid bekend. Ieder van ons heeft minstens één keer in ons leven geproefd aromatische framboos Jam met thee. En iedereen heeft zeker gehoord van de wonderbaarlijke genezende eigenschappen van frambozen. We zullen praten over hoe we deze cultuur aan onze kant kunnen krijgen Tuinen praat over de subtiliteiten van cultivatie en de geheimen van zorg.

Frambozen behoren tot de familie Pink. Dit is een struik met rechtopstaande scheuten met kleine stekels. De kleur van de bessen kan variëren van lichtroze tot bijna zwart (bramenrassen van frambozen) en er zijn gele frambozen.

In het tweede jaar na het planten zullen er takken zijn die vrucht dragen. In de zuidelijke regio’s van ons land kunnen bessen verschijnen in het eerste jaar van aanplant. Er zijn nu frambozenrassen geteeld die bij lagere temperaturen granen kunnen produceren.

Plant frambozen

Als je al struiken hebt geplant, zal het planten van frambozen geen grote problemen veroorzaken. De optimale grond voor deze cultuur is neutraal of licht zuur. Het is noodzakelijk om ze een zonnige plek te geven met isolatie van harde wind en goede sneeuwbedekking in de winter. Zorg ervoor dat de voorlopers van frambozen geen ziekteachtige planten zijn (tomaten, aardbeien, aardappelen).

Voor frambozen moet je een zonnige plaats innemen

Frambozen worden geplant in de lente, herfst, groene stekken – in de zomer. De grond is van tevoren voorbereid: met herfstbeplanting – ongeveer een maand, met lente – vanaf de herfst. Als je geen tijd hebt, dan in het voorjaar, ongeveer 2-3 weken voordat je van plan bent om te planten.

Frambozen kunnen zowel in afzonderlijke struiken worden gekweekt (er zijn ongeveer 10 scheuten tegelijk) als in een raster (lint), waarvoor ze in rijen worden geplant. In het eerste geval planten ze in afzonderlijke gaten, in het tweede in greppels.

Planten in afzonderlijke struiken

Maak gaten van ongeveer 40 x 50 cm (dezelfde maat als de greppel), strooi het plantenmengsel met een kleine heuvel, bevochtig de wortels met een toortsoplossing of een vijzel uit het plantenmengsel. Doop de wortels van de plant in het gat en besprenkel deze met een vruchtbare laag aarde.
Neem de afstand tussen de struiken ongeveer 1 m en tussen de rijen – ongeveer 2 m. De wortelhals moet een paar cm boven de grond zijn, zodat wanneer de grond na het besproeien volledig krimpt, deze op de grond is. Verdiepen is niet mogelijk, dit kan tot het verval van de wortelknop leiden, maar een hoge aanlanding voor frambozen is ongewenst.

Geef de zaailingen water na het planten en mulch de grond in geval van nood met humus, turf of droge aarde. Als de grond echter goed bevochtigd is (regen), is er geen extra irrigatie nodig. Als de toppen van de zaailing goed ontwikkeld zijn, snijd ze dan af en laat 30 cm staan.

Frambozenverzorging

Irrigatie

Frambozen houden van water, vooral in de lente en de zomer, maar niet in de baai! Het is belangrijk dat de wortels voldoende vocht krijgen.

Frambozen schenken graag
Besnijdenis
Snoeien is nodig om de vruchtscheuten in te korten, verdikking en onnodige wortelscheuten te verwijderen. Vruchtscheuten na aanplant in het voorjaar worden doorgaans 20 cm gesnoeid.

Frambozensnede vereist
Vanaf het tweede jaar worden de scheuten ofwel na de oogst ofwel in het voorjaar afgesneden. Na de winter worden oude scheuten onderaan gesneden. De eerste foto laat zien hoe je het goed moet doen, de tweede – verkeerd.

Maak de grond los, verwijder onkruid

Om niet vaak de grond uit te graven, kan de doorgang worden gemulleerd – bedekt met stro, turf.
Buig frambozenstruiken voor de winter
Veel frambozenrassen zijn voor de winter gebogen zodat de vorst de scheuten niet beschadigt. Om dit te doen, kantelt u de struiken samen en knoopt u ze aan elkaar.

Zodat de scheuten niet breken onder het gewicht van de vrucht, zijn ze gebonden. De meest gebruikelijke is de ventilatormethode, waarbij twee stokken tussen de struiken en een deel van de scheuten van een struik moeten worden gedreven en sommige van de scheuten van de aangrenzende struik op verschillende hoogten aan hen worden vastgemaakt – een soort ventilator blijft behouden.

Als u frambozen in een geulmethode plant, is een kousenband het beste wanneer meerdere rijen draad aan gehamerde palen zijn gebonden. Scheuten zijn eraan gebonden zodat ze enigszins schuin staan ​​op de rij-afstand.

Soorten en soorten frambozen

Traditionele frambozen zijn het meest robuust, de oogst is regelmatig, de bessen zijn middelgroot, ergens tot 4 g, de opbrengst is gemiddeld. Het past zich goed aan de omgevingsomstandigheden aan. Een groot aantal wortelscheuten.

Remontant – geeft veel oogst, bessen tot 4 g. Veel tuinders snoeien het na de vruchtzetting onder de wortel, zodat volgend najaar meer bessen en ziekteschade worden voorkomen. Zeer vorstbestendig.

Frambozen met grote vruchten – de vruchten van dit type zijn groter dan de bekende en bekende traditionele variëteiten. De smaakeigenschappen van grote fruitframbozen zijn uitstekend, je kunt er veel planten krijgen en de transporteerbaarheid van veel soorten is erg goed.

Afbeeldingen via: pinterest

Ersten Kommentar schreiben

Antworten