Jasmine Sambac, de Arabische jasmijn met het heerlijke aroma in je tuin

Ik wed dat als je gewoon de naam leest, je al aan zijn heerlijke geur denkt. Zoet en krachtig, het laat onze gedachten afdwalen in magische zomeravonden vol geheimen.

Sambac is een van de jasmijn Rassen, vaak genoemd Arabische jasmijn Om het te onderscheiden van de gewone jasmijn waar we zo van houden in Griekenland. Hoewel het Arabische jasmijn wordt genoemd, is zijn natuurlijke habitat India, terwijl het ook op grote schaal wordt geteeld in Zuid-China. In feite is Jasmine Sambac de variëteit die wordt gebruikt om Jasmijnthee te ruiken.

Het is een prachtige struik met indrukwekkend blad (donkergroene glanzende bladeren). De crèmewitte bloemen verschijnen in trossen aan de rand van de stelen. De geur is verleidelijk en snijbloemen ruiken vele dagen als je ze in huis laat drogen. Extracten van Sambac-bloemen worden ook vaak gebruikt in de aromatherapie en in “medicijnen” in de alternatieve geneeskunde. De bloemen zijn een integraal onderdeel van alle ceremonies in India, voornamelijk bruiloften, terwijl ze vaak worden opgenomen in de beruchte Hawaiiaanse kransen.

onderhoud beperkt en groeit nauwelijks boven 1 m. Hoewel de takken hard en vrij winterhard zijn, heeft de plant ondersteuning nodig. Het is beter om de takken losjes op de palen te binden, met meestal zachte materialen zoals stof in plaats van draad.

Sambacs worden vaak langbenig. Om een ​​compactere vorm te garanderen, moet je het begin van de lente hard snijden, zodat de nieuwe groei een mooiere plant vormt. Als je niet genoeg bijsnijdt, zal de ontwikkeling radicaal worden vertraagd. Als je je Sambac als een lage struik laat groeien, probeer dan de middelste takken uit te dunnen zodat de lucht vrij door de plant kan stromen, wat de kans op ziekte en plagen beperkt.

Dezelfde gouden regel is van toepassing bij het gieten dat minder meer is. Sambacs hebben een gevoelig wortelstelsel en kunnen gemakkelijk wortelrot ontwikkelen. Dus alleen water als de vloer droog aanvoelt en tap altijd het overtollige water uit de kom. Minimaliseer water geven in de winter wanneer de plant in rust is. Meestal is regenwater of vocht in de atmosfeer voldoende om de plant te ondersteunen.

Sambacs hebben veel licht nodig, maar moeten tijdens de warmste maanden van het jaar worden beschermd tegen direct zonlicht, vooral in de omgeving

Middag. Hoe meer licht de plant krijgt, hoe meer bloemen hij produceert en de bloemen zijn groter dan die van een plant die bij minder licht groeit. Sambacs bloeien over het algemeen van juni tot september.De bodem moet rijk zijn aan organische elementen en vereist een uitstekende afvoer. Als de plant in een pot groeit, voeg dan wat zand toe voor drainage en wat perliet om het vochtig te houden.

Bemest één keer per maand met een universele meststof.

Gebruik de helft van de dosis die op de verpakking staat aangegeven. Overbemesting niet omdat u de plant kunt beschadigen.

Sambacs zijn niet vorstbestendig. Bij vriestemperaturen wordt het wortelsysteem meestal niet beschadigd, maar de stengels en bladeren. Als u verwacht dat de temperaturen dicht bij het vriespunt liggen, bedek dan en bescherm uw plant. Bedek de plant en de mulch met een dikke laag bladeren of hooi rond de wortels en nog eens 10 cm rond de hoofdsteel. Dit beschermt het wortelsysteem tegen bevriezing.

Het is raadzaam om elke 1-2 jaar te verpotten, altijd in het voorjaar, zodat de plant niet wortelgebonden is. Als je merkt dat de wortels bij het verpotten de grond hebben bedekt, knip dan 2-3 kleine delen van de kluit (in verschillende delen) uit met een scherp, schoon mes om ruimte te maken voor de ontwikkeling van nieuwe wortels. De nieuwe pot moet 1-2 maten groter zijn dan de vorige.Voortplanting

Sambacs kunnen worden vermeerderd uit stekken, maar het kost veel geduld voordat de nieuwe plant oud wordt en groot genoeg om te bloeien. Plant de snede in een kleine pot die dezelfde grondmix bevat als de pot van de moederplant (met of zonder wortelhormoon). Het wortelstelsel zou zich in ongeveer 4 weken moeten ontwikkelen. Verpot alleen in een grotere container als u wortels op het oppervlak van de grond opmerkt.Problemen / ziekte

Hoewel Sambacs niet erg moeilijk te kweken zijn, hebben ze een aantal speciale vereisten. Gelukkig, als de plant niet gelukkig is, kun je meteen zien.

Als de bladeren geel worden, geeft u waarschijnlijk te veel water of bemest u te veel. Verminder water en bemesting en de plant zal snel herstellen.

Als de bladeren verkleuren, is het zeer waarschijnlijk dat de plant bij elke irrigatie meer of meer water nodig heeft. Hetzelfde geldt voor droge randen op de bladeren.

Als de knoppen vroegtijdig vallen of opengaan, verminder dan de watergift. Bij te warm weer worden de bloemen bruinachtig van kleur en drogen vrij snel uit. Maar aangezien dit geen teken van ziekte is, maar een teken van omstandigheden, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Als uw Sambac in de zomer helemaal niet bloeit, heeft deze mogelijk meer licht en wat bemesting nodig.

Met betrekking tot ziekten / plagen kan Sambac worden besmet met bladluizen of spintmijten, maar niet te vaak. Spintmijten kunnen een van de redenen zijn waarom Sambacs hun knoppen of bladeren afwerpen. Omdat mijten zeer snel uitzetten en grote schade aanrichten, moet u de nodige insecticiden krijgen en uw plant zo snel mogelijk besproeien. Helaas kunnen spintmijten niet op een milieuvriendelijke manier worden tegengegaan.

Je kunt Sambacs kopen bij elke georganiseerde kleuterschool of tuincentrum tegen zeer betaalbare prijzen. Ik weet zeker dat je graag zou willen slapen op een zomeravond wanneer de zoete geur van Sambac-bloemen door de ramen kruipt. Hoe zit het met die zoete geur die de nieuwe dag in de ochtend verwelkomt?

Probeer het eens en veel succes!

Ersten Kommentar schreiben

Antworten