Kamille, leer hoe je het in een pot of in je tuin kunt laten groeien

Kamille, de prachtige plant met zijn karakteristieke aroma en unieke heilzame eigenschappen. Kamille is favoriet Herb die we vinden als inheemse planten in het land en we houden ze vaak om van te genieten als een ontspannende thee. Iedereen die kamille bewondert, kan het Groei het zowel in de tuin als in potten in onze tuin of op ons balkon om heerlijke drankjes te maken in ons huis.

Kamille is een laagblijvende kruidachtige plant die minimaal onderhoud vereist en extreem gemakkelijk te kweken is. Naast de gunstige eigenschappen die ons en onze gezondheid ter beschikking staan, heeft de kamille een bijzondere decoratieve waarde door het indrukwekkende aantal kleine bloemen met witte bloembladen en een karakteristieke gele kleur in het midden van de bloem die lijkt op kleine madeliefjes. Er zijn twee hoofdsoorten kamille, de Duitse of wilde kamille, een eenjarige of tweejarige plant met hogere groei en de Romeinse of dagkamille van de tuin met lagere groei en meerjarige. Laten we eens kijken welke kamille moet worden gekweekt in de tuin en in een pot op ons balkon om te genieten van mooie bloemen en gezonde drankjes in ons huis.

Welke voorwaarden heeft kamille nodig om te groeien?

Kamille kan zowel halfdroog als zonnig worden geplant en gedijt, waardoor we uitbundig bloeien. Om kamille in een pot op het balkon te planten, kiezen we locaties met een zuid, west of oost oriëntatie. Kamille wordt in het voorjaar geplant met zaden of afgewerkte planten en geoogst van de late lente tot de midzomer. Hoewel de kamille geen speciale bodemvereisten heeft, gedijt hij het best op lichte gronden met een goede afvoer om overtollig water te verwijderen. Voor Kamille die we op ons balkon of erf plantenWe gebruiken relatief vlakke potten of plantenbakken met een diepte van 10 tot 20 cm omdat de kamille een oppervlakkig wortelstelsel heeft en we vullen deze met universele bovengrond of speciale bovengrond voor aromatische planten en kruiden.

Hoe vaak moeten kamilles worden bewaterd en bemest?

Kamille heeft minimaal onderhoud nodig en heeft zeer weinig behoefte aan irrigatie en bemesting. Als we kamille in onze tuin hebben geplant na de eerste installatie van de plant, die een goede irrigatie nodig heeft, geven we alleen water na een lange periode van droogte en hitte. Voor kamilleplanten die we in een pot hebben, geven we vanaf het midden van de lente tot de nazomer elke 2 weken water en tijdens de herfstperiode maandelijks. Kamille-meststof moet worden beperkt tot een goede bloei en een hoog gehalte aan etherische oliën. In het voorjaar voegen we organische meststoffen toe met een hoog fosfor- en kaliumgehalte en een laag stikstofgehalte om de kwaliteit van de kamille die we verzamelen niet te schaden.

Wanneer verzamelen we kamille en hoe drogen we het?

We verzamelen kamille van de late lente tot midzomer wanneer de bloemen volledig open zijn en een hoog gehalte aan essentiële oliën bevatten. We vermijden kamille vroeg in de ochtend te plukken als er nog ochtendvocht is, wat kan leiden tot problemen met de kwaliteit van de oogst. Bij het verzamelen van kamille snijden we de bloemen alleen met een kleine schaar, verzamelen ze en drogen ze vervolgens op trays, die we in schaduwrijke en goed geventileerde ruimtes plaatsen. Nadat de kamillebloemen zijn opgedroogd, bewaren we ze in luchtdichte potten, die we in onze kast bewaren zodat we ze kunnen bereiden.

Hoe wordt kamille vermeerderd?

We kunnen op drie manieren nieuwe kamilleplanten creëren: door zaden, door stekken en door de wortelstokken te verdelen. Kamillezaden worden in het vroege voorjaar in de grond of in potten geplant bij temperaturen van 18 tot 20. C en in een relatief vochtige omgeving. We kunnen ook nieuwe kamilleplanten maken met 10 cm lange scheuten na het verwijderen van 2/3 van de bladeren van de basis en deze planten in kwekerijpotten, die we in een koele omgeving zetten om wortel te schieten. Een andere praktische manier om kamille te vermenigvuldigen, is door de wortelstokken in het voorjaar te splitsen. Scheid in dit geval de kamilleplant met zijn wortelstokken met een scherp mes en plant deze in twee aparte kweekpotten.

Wat zijn de toepassingen van kamille?

Naast het gebruik als drank, heeft kamille verschillende gunstige eigenschappen voor de gezondheid, daarom wordt het veel gebruikt in zowel de geneeskunde als de cosmetica-industrie. In het bijzonder helpt kamille maagproblemen zoals gastritis en zweren te verlichten en reinigt en desinfecteert de huid van wonden, brandwonden en irritatie als gevolg van verschillende huidaandoeningen. Het wordt ook gebruikt om de ogen te reinigen en te desinfecteren van verschillende irritaties en om verkoudheid, misselijkheid en duizeligheid te bestrijden.

En een geheim voor kamille

C.Hamomile is een zeer robuuste plant en is niet gemakkelijk besmet met ziekten en insecten. Daarom zijn we niet gewend preventieve sprays te gebruiken om ze te beschermen. De kamille kan alleen bij ernstige droogte worden besmet door de insecten Meligra en Thripsen.

Ersten Kommentar schreiben

Antworten