Senecio – parelketting in uw potten en in de tuin

Een van de meest onderscheidende sappigs van Namibische afkomst, Senecio RowleyanusZoals de wetenschappelijke naam suggereert, wordt het gekenmerkt door een zeer eigenaardige morfologie van de parelvormige bladeren, daarom wordt het ook wel de “parelserie” genoemd.
De vetplanten, die zowel binnen als buiten goed groeien, geven het een zeer indrukwekkende uitstraling wanneer ze op hoge plaatsen of binnen worden geplaatst hangende potten met de scheuten naar beneden.
De groei is relatief snel en de lengte van de scheuten in een paar jaar kan meer dan 1 meter bedragen en vormt een groen natuurlijk gordijn.
Afhankelijk van de soort zijn de bladeren groen of lichtgeel van kleur.

In zijn natuurlijke omgeving ontwikkelt Senecio de lengte van zijn scheuten in de grond en kan het ook worden gebruikt als bodembedekker in tuinen – bloembedden.

Zoals iedereen VetplantenEr is geen speciale zorg vereist, met de enige uitzondering dat het op een plaats met veel licht moet worden geplaatst en beschermd tegen de strenge winterkou. Spots met intense ochtend- of middagzon en minder middaglicht zijn ideaal voor plaatsing.
Op schaduwrijke plekken, vooral als kamerplant, groeien de bladeren schaars, waardoor het geheel minder indrukwekkend wordt.
Tijdens de hete lente en zomer moet elke 3-4 dagen matig tot spaarzaam worden bewaterd, omdat de bladeren water kunnen opslaan en in een relatief kleine pot kunnen doen, omdat ze, zoals alle vetplanten, geen zeer groot wortelstelsel ontwikkelen. Een teken dat de plant meer vocht nodig heeft, is wanneer de bladeren hun ronde vorm verliezen en krimpen tot een plattere vorm.

Bemesting met een conventioneel vloeibaar preparaat, dat elke 20 tot 30 dagen met de helft van de normale hoeveelheden wordt verdund met water en van halverwege de lente tot de herfst bevordert een snellere groei.

De witte en gele bloemen van Senecio Rowleyanus zijn net zo vreemd voor de bladeren. Ze verschijnen meestal in het voorjaar en hebben een heel bijzonder aroma dat sterk lijkt op dat van kaneel.

Zoals alle vetplanten reproduceert het heel gemakkelijk door stekken.
Gewoon aanraken – druk een stuk gesneden spruit lichtjes op donzige grond zonder het met aarde te bedekken om binnen een paar weken een nieuwe plant te krijgen.
Even gemakkelijk te kweken en te vermenigvuldigen in het water. Plaats gesneden scheuten in een kleine container zodat het water ongeveer 1/4 van hun lengte beslaat. Als ze wortel schieten, kun je ze in een pot met aarde doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ersten Kommentar schreiben

Antworten