Het succesvolle recept achter de Scandinavische woonkamertrend

Het onderscheiden van ontwerpstijlen van elkaar kan bijzonder moeilijk zijn, vooral wanneer eigentijds zoveel verschillende dingen kan betekenen. Deze stijl dateert uit de jaren 70 en ontleent elementen aan vele andere esthetiek, waaronder de Scandinavische. In feite worden veel Scandinavische interieurdecors over het algemeen beschreven of ervaren als eenvoudig modern of eigentijds zonder gerelateerd te zijn aan een bepaalde stijlcategorie. Dit komt onder meer doordat een Scandinavische woonkamer er tijdloos uitziet en in bredere zin past bij eigentijdse designesthetiek. Laten we eens kijken naar enkele speciale instellingen om erachter te komen waarom.

De Scandinavische stijl kenmerkt zich door minimalisme en een voorkeur voor alles wat simpel, puur en ongecompliceerd is. Dit komt tot uiting in de keuze van kleuren, materialen, oppervlakken, meubels en vrijwel al het andere.

Een Scandinavische woonkamer, zelfs een kleine, ziet er niet rommelig uit. Dit komt omdat er niet te veel accessoires of onnodig meubilair zijn en de kamer niet kaal of leeg lijkt.

Scandinavische woonkamers hebben bijna altijd witte muren. Dit is eigenlijk een designdetail dat van toepassing is op alle Scandinavische interieurs, ongeacht de functie van de kamer.

Een Scandinavische woonkamer heeft qua kleurstelling vaak lichte tinten en aardetinten. In dit bijzondere geval zijn de wanden eigenlijk niet wit, maar lichtgrijs, wat zich herhaalt in de vorm van stijlvolle salontafels.

Huizen in Scandinavische stijl worden vaak gekenmerkt door een sterke verbinding met het buitenleven, dus een Scandinavische woonkamer heeft natuurlijk toegang tot een balkon of terras.

Je kunt ook verwachten dat een Scandinavische woonkamer houten vloeren heeft. Het hout is meestal erg licht en soms behandeld met grijze olie, waardoor de gele tint van dennen of eiken wordt verwijderd.

Koele grijze en blauwe accenten zijn vaak kleuren die de witte muren en plafonds van een Scandinavische woonkamer aanvullen. In dit geval is de vloer ook wit. Dit geeft de kamer een zeer luchtige en ruime uitstraling.

Gezien de witte muren, lichte houten vloeren en het gebrek aan accessoires, vraag je je waarschijnlijk af hoe Scandinavische woonkamers uitnodigend en gezellig blijven. Welnu, de verschillende texturen in het decor hebben er veel mee te maken.

Natuurlijk hoeft niet alles wat we tot nu toe hebben genoemd geldig te zijn voor een woonkamer om de Scandinavische charme te hebben waar we zo van houden. Deze kamer heeft bijvoorbeeld geen witte muren of lichtgrijze meubels en ziet er toch behoorlijk Scandinavisch uit. Dat komt omdat de lichte houten vloeren en de algehele eenvoud alles goedmaken.

Zoals in de meeste moderne kamers, ligt de focus in een Scandinavische woonkamer op functie. Uiteraard wordt ook de esthetiek niet verwaarloosd. In vergelijking met andere stijlen wordt het aantal decoratieve kenmerken minder benadrukt.

Als je een zolder of een mezzanine inricht, is de Scandinavische stijl de beste optie. Alles wat het definieert, helpt ook om een ​​schone, luchtige en ruime uitstraling te behouden, precies wat deze ruimtes nodig hebben.

Zoals eerder vermeld, is de textuur belangrijk bij het omgaan met een Scandinavische woonkamer. Ja, de kamer heeft lichte hardhouten vloeren en eenvoudige witte of lichtgrijze muren, maar in plaats van ontmoedigd te worden door deze eenvoud, kun je het gebruiken en lagen zachte stoffen en zelfs coole patronen toevoegen aan het decor zonder er bang voor te zijn ziet er vol uit.

Scandinavische woonkamers lijken vaak te zijn uitgerust met verlichting of accentmeubels die de witte muren aanvullen en het eenvoudige decor met prachtige metalen elementen. Een paar gouden accenten zorgen er vaak voor dat een kamer er prachtig uitziet.

Als het gaat om meubels en verlichting, geven kamers in Scandinavische stijl over het algemeen de voorkeur aan klassieke stukken met een eenvoudig en iconisch ontwerp.

Niet alle kamers in Scandinavische stijl missen kleur. In feite zijn er behoorlijk coole manieren om gedurfde en levendige kleuren in zo’n ruimte te brengen, waarbij je profiteert van het feit dat de witte muren als lege doeken zijn.

Er zijn veel manieren om een ​​Scandinavische sfeer in je woonkamer te creëren. Een bijzonder goede optie is een hoekhaard die lang en cilindrisch is en eerder past dan opvalt.

Hout brengt textuur en warmte in Scandinavische decors, maar een soortgelijk effect kan ook op andere manieren worden bereikt, bijvoorbeeld door bakstenen muren of bepaalde kleuren, texturen en oppervlakken.

Aandacht voor verlichting is vooral interessant voor Scandinavisch interieurdesign. De ramen zijn niet bedekt met zware, dikke gordijnen en de hanglampen en kroonluchters zijn mooi en opvallend zonder al te rijkelijk versierd te zijn.

Hoewel een Scandinavische woonkamer er eenvoudig uitziet en niet veel meubels of accessoires bevat, ziet hij er altijd uitnodigend en comfortabel uit. Het is een van de dingen waardoor we nog meer van deze stijl houden.

Er zijn veel slimme manieren om een ​​eenvoudige en luchtige uitstraling in een woonkamer te behouden zonder in te leveren op opslag. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze boekenplanken.

Om een ​​Scandinavisch woonkamerontwerp te creëren, moet je eerst leren hoe je een kamer oplost. Je moet het zoveel mogelijk vereenvoudigen en overbodige items verwijderen zonder ook de stijl op te geven.

Door een eenvoudig en neutraal kleurenpalet in de woonkamer te houden, kunt u zich concentreren op het uitzicht naar buiten. Deze strategie kan niet alleen worden toegepast bij het adopteren van de Scandinavische stijl, maar in het algemeen.

Een ander kenmerk van Scandinavisch interieurontwerp is het feit dat duidelijke lijnen en de algehele architectuur van de kamer worden benadrukt. Dit wordt natuurlijk gedaan met behoud van een minimalistische uitstraling.

Het is verbazingwekkend welk verschil de kleur van de muren kan maken, ongeacht de stijl van het interieur. Dit is gemakkelijk te zien als je een Scandinavische woonkamer vergelijkt met een traditionele of een moderne uit het midden van de eeuw.

Een combinatie van hout, metaal en eenvoudige stoffen is alles wat je nodig hebt om een ​​woonkamer of andere kamer in Scandinavische stijl te versieren. Voeg een aantal eenvoudige en neutrale kleuren en een paar kleine details toe aan deze lijst en je hebt een recept voor succes.

Ersten Kommentar schreiben

Antworten